Appearance and character

 

Uiterlijk Somali:

Een Somali is een Abessijn met een halflangharig jasje, gemiddeld van grootte. De Somali is elegant maar gespierd van bouw en heeft een actieve en alerte uitstraling. Het complete lichaam dient een harmonieuze balans te hebben. De vacht is zijdezacht en fijn van structuur. De aanwezigheid van een volle kraag en broek en een weelderige pluimstaart maakt hun verschijning nog mooier, ze hebben wel iets weg van een vosje. Van hun kopje tot de staartpunt loopt een donkere aalstreep. Daarnaast behoren zogeheten laarsjes, en pluimpjes op de oren tot gewenste kenmerken, maar helaas zijn deze zeldzaam geworden. Typerend voor de vacht van de Somali en Abessijn is het zogeheten ticked tabby patroon. Dit betekent dat de haren zijnTabby-Agouti-Hair-1024x1024[1] opgebouwd uit twee kleurenbandjes, donker en licht. Voor een zwart-zilver betekent dit een zwarte haarpunt, dan een witte band en vervolgens weer een zwarte. Hoe meer bandjes, hoe mooier het effect. Een Somali heeft een paar jaar nodig om deze ticking goed te ontwikkelen, bij kittens is de ticking meestal alleen op de schouders aanwezig. De vacht vraagt niet veel verzorging, af en toe een grove kam erdoor is voldoende. In de ruitijd mag het wat vaker. Teveel kammen kan haaruitval juist bevorderen.

Rasstandaard:
Het gewenste uiterlijk van een raskat wordt vastgelegd in de zogeheten rasstandaard die als leidraad bij het fokken en op shows wordt gehanteerd. Er zijn echter meerdere rasstandaarden beschreven; welke van toepassing is hangt af van de vereniging waarbij je als fokker bent aangesloten. In grote lijnen komen ze overeen, maar een belangrijk verschil is de erkenning van de verschillende kleuren. Zelf val ik middels lidmaatschap van Felikat onder de FIFé (Fédération Internationale Féline).

FIFé erkende kleuren:
De FIFé-verenigingen erkennen vier kleuren; wildkleur en sorrel, en de verdunningen hiervan; blauw en fawn. Van deze kleuren zijn ook erkende zilvervarianten: zwartzilver, sorrelzilver, blauwzilver en fawnzilver. De grondkleur hierbij is zilverwit, de ticking heeft de genetische kleur wat tezamen een sprankelend geheel geeft.

Niet FIFé erkende kleuren:
Hiertoe behoren chocolate, lilac, rood, crème en tortie. Ook de zilvervarianten hiervan worden niet door de FIFé erkend.

De volledige FIFé rasstandaard van de Somali is te vinden onder deze link:

https://www.allemaalkatten.nl/kattenrassen/somali/rasstandaard

 

Karakter Somali:

Naast de prachtige uiterlijk kenmerken heeft de Somali ook nog eens een heerlijk karakter. Het karakter vind ik een van de belangrijkste punten bij het kiezen van een huisdier. Om een zo goed mogelijk beeld te geven van het karakter van een Somali geef ik hieronder een beschrijving van onze ervaringen.

Somali’s zijn erg lief en zachtaardig. Ze zijn erg op mensen gericht en hebben een groot vermogen tot interactie met hen. Ze hebben veel vertrouwen in mensen en zijn graag bij ze in de buurt; waar jij bent zijn zij meestal ook. Ze houden ook graag alles bij wat er in huis gebeurt. Sommigen vinden het heerlijk om met je mee te liften op je schouder. Voor Yara was ik ook zo’n huistaxi, 2009-04-19, 6lekker over mijn schouders gedrapeerd en  tevreden snorrend liet ze zich vaak ronddragen door het hele huis. Ook als ik aan het aanrecht stond was het vaste prik dat ze op mijn schouders sprong en zich in mijn nek vleide. Ze kwam altijd als een veertje neer, zo zachtjes en beheerst maakte ze haar sprong. Al stond ik in een hemdje, ik voelde nooit een nageltje.

Verder zijn Somali’s actief en speels tot op hogere leeftijd. Het zijn geen katten die de hele dag  in de vensterbank liggen, al hebben ze natuurlijk ook hun rustige uurtjes. Maar ze hebben ruimte en mogelijkheden nodig om hun energie kwijt te kunnen. Een crossrondje over de banken, vervolgens de trap op, boven over de bedden en weer terug naar beneden is vrij normaal, zeker voor de jongere dieren. Ook een buitenren of afgezette tuin waarin ze vrij kunnen dollen is heerlijk voor ze. Sommige Somali’s, onze Zaina ook, vinden apporteren leuk en ze zijn er nog goed in ook.

In het huishouden zijn ze van onschatbare waarde. Ze zijn nieuwsgierig en helpen graag met het uitpakken van de boodschappen, de bedden opmaken, de koelkast uitsoppen enzovoort. Ook zijn ze wel te porren voor het betere kluswerk waarbij ze hun neus vaak letterlijk diep in de materie steken. Pas hiermee op met giftige stoffen zoals verf etc. Ook zijn ze vaak gek op water, behalve regen;-).

Als ze uitgespeeld zijn laten ze zich graag uitvoerig aaien en knuffelen, uiteraard onder begeleiding van hun eigen motergeluidje. Hoeveel en op welke manier er geknuffeld gaat worden hangt af van de afkomst, de socialisatie en het eigen karakter. Zaina is niet de meest subtiele, zij duikt ahw gewoon boven op mij en bewerkt mijn nek en schouders vaak bijzonder ijverig met haar stevige pootjes. Er wordt stevig bij geronkt en als ze klaar is valt ze heerlijk in slaap. Chanoa is dan weer een poesje wat heel zacht en bescheiden haar kriebeltjes komt halen, niet te vergelijken.

Somali katers zijn vaak nog knuffeliger dan poezen. In de groep zijn ze meestal wat gemoedelijker dan de meiden die wat pittiger naar elkaar kunnen reageren.

Somali’s zijn erg gevoelige katten. Ze reageren op de stemming in huis en zijn wat sneller uit hun doen bij onprettige gebeurtenissen. Ons huispoesje Chica reageerde destijds bijvoorbeeld veel stoïcijnser op vuurwerk, een laag overvliegende luchtballon of een vreemde kat op de schutting.

2010-06-15, 1Somali’s kunnen niet goed tegen lang alleen zijn. Ze zijn intelligent en sociaal en hebben behoefte aan een soortgenootje. Een type kat van hetzelfde temperament past vaak het best. Maar ook een hond kan een goed kameraadje zijn.

Verder is het belangrijk dat er voldoende menselijke aandacht is. Wanneer je fulltime werkt en daarnaast hele weekenden op stap bent doe je dit dier tekort en zal het daar echt onder lijden. Een Somali is ook niet geschikt om tijdens vakantie in een kattenpension te worden ondergebracht. Hoe goed het daar ook kan zijn, ze zitten opgesloten en er is niet voldoende individuele aandacht. Een Somali raakt hierdoor wezenlijk van slag.

Wanneer de Somali goed bij je past en je hem de liefde en aandacht geeft die hem toekomt dan heb je er een ontzettend fijne en lieve huisgenoot aan. Zelf word ik elke dag weer ontroerd door hun bijzondere karakter en prachtige verschijning. Ik zou me geen mooier en liever maatje op vier pootjes kunnen wensen.