Didi

DSC07199 (4)

Jumanah’s Dyara Djaylinn
Sorrel zilver Somali poes, gecastreerd

Sorrel silver Somali female, neutered

Stamboom/pedigree:
https://biotaxis.fr/eros/myped.php?code=529296&lang=en

Didi is ons jongste zilvertje, bij ons geboren op 6 mei 2018. Haar stamboomnaam is Jumanah’s Dyara Djaylinn. Met Dyara is ze vernoemd naar ons allereerste Somali poesje Yara. Djaylinn is dan weer een knipoog naar haar moedersnaam Fealynn. Ik vond het mooi om deze twee voorouders in haar naam te combineren. Met de dubbele D van haar namen was de roepnaam Didi snel gevonden, en die past erg goed bij haar…een eigenwijs-spring-in-het-veldje met grote ogen.

Eigenlijk had ik een beetje gehoopt op een zwart zilver poesje, maar de natuur beschikt en er was maar één poesje bij de vijfling van Fealynn en PerSé, uitgerekend in de kleur waarvan we er al twee hebben, sorrel zilver. Maar de kleine meid veroverde mijn hart al naar een paar dagen, ik heb geen moment getwijfeld of ze zou blijven.

Didi is een erg grappig, speels en supernieuwsgierig poesje, overal vooraan met het neusje. Ze weet heel goed wat ze wil, en al helemaal wat ze niet wil ;-). Ze speelt graag met Noortje maar ze kan zich ook heel goed alleen vermaken met een propje papier of snoepwikkeltje. In haar jonge jeugd kreeg ze regelmatig de turbo 10 minuten, dan vloog ze werkelijk als een dolle door de kamer, over de banken, omhoog via de krabpalen en ligbedjes van links naar rechts.  Soms moest ik haar echt kalmeren. Intussen is ze drie jaar en wat rustiger. Ze heeft nu ook meer tijd om lekker bij je te komen knuffelen.

Hoewel Didi’s vader een wildkleur is ze toont ze mooi schoon zilver. Het is wat lastig om sorrel-zilver mooi op foto’s over te laten komen, maar het is zo prachtig, vooral met zonlicht of in combinatie met sneeuw en zon.

In 2020 heeft Didi een heel leuk nestje gehad met Abessijn variant kater Magic Man. Foto’s van de kittens zijn te vinden onder het tabblad Kittens/ Eerdere nestjes/ F-nestje en in de nieuwsoverzicht berichtjes van november 2020 t/m maart 2021.

In 2021 kwam er een tweede nestje, nu van Abessijn kater Kotor. Foto’s van het viertal zijn te vinden bij het G-nestje en in het nieuws overzicht van de tweede helft van 2021. Kater Ganna is bij ons gebleven en na dit nestje is Didi gesteriliseerd.

Testen Didi:
Patella luxatie: links vrij, rechts vrij
PRA rdAc gentest: normaal
PRA rdAc en PRA Rdy via ECVO oogonderzoek: normaal
PKDef gentest: normaal
Bloedgroep: N/N

FeLV en FIV, via bloedafname: negatief
Giardia en Tritrichomonas Foetus, dmv ontlastingsonderzoek: negatief

Deze slideshow vereist JavaScript.