Information

2008-08-17, 11
Jumanah’s Airean Amir


Aanschaf:

Het nemen van een kitten is een hele beslissing, het is een keuze voor misschien wel 15 jaar of langer. Wanneer u overweegt om een (Somali) kitten in huis te nemen loop dan eens door onderstaand lijstje.

 • Waarom juist een Somali? Wat zijn de verwachtingen? Somali’s zijn levendige, erg gevoelige en mensgerichte katten.
 • Een Somali heeft ook graag ander gezelschap. Liefst van een rasgenoot of (ras) kat van hetzelfde temperament. Een hond kan ook een goede kameraad zijn. Veel fokkers plaatsen een Somali kitten liever niet als enig huisdier.
 • Een kat is geen ding. Ze hebben dagelijks aandacht en verzorging nodig…voor een periode van 10 – 15 jaar, misschien nog langer. Wilt u iets voor hen opzij zetten indien nodig?
 • Het huis zal wat aangepast moeten worden. Een krabpaal, ligplekjes, kattenbakken… Kijk ook naar eventuele gevaren zoals kamerplanten, een aantal daarvan is giftig. Kiep-kantelramen kunnen voor katten dramatische gevolgen hebben wanneer zij er tussen zakken. Er zijn rekjes te koop om de zijkanten af te schermen
 • De meeste fokkers, en ook wij, willen niet dat het kitten vrij de straat op gaat.
 • Gedurende het hele jaar verliezen katten in mindere of meerdere mate haren. Deze vindt u overal terug. Andere sporen zijn haarballen, uitgelopen kattengrit en schattige pootjes en neusjes op de ramen. Meubels kunnen krassen oplopen bij het rennen of spelen.
 • Is er genoeg tijd om met uw Somali (‘s)  te spelen, te knuffelen of gewoon bij hen te zijn?
 • Heeft u (kleine) kinderen en hoe schat u in dat deze met de katten om zullen gaan?
 • Is er in geval van vakantie een goede oppas? Een Somali is niet geschikt om in een kattenpension te plaatsen, hoe goed het daar ook mag zijn.
 • Het verzorgen van een kat zijn leven lang tikt financieel best door. Een Somali kitten kost zo’n 850 – 900 euro qua aanschaf. De jaarlijkse basiskosten voor voeding, kattengrit, vaccinatie, ontworming, vervanging van mandjes, speeltjes, et cetera bedragen zo’n 500 euro. Het afzetten van tuin of balkon gaat ook wat kosten. Daarnaast zijn er de medische kosten. U kunt een verzekering afsluiten of zelf hiervoor sparen. De risico’s op rasgebonden ziektes zijn grotendeels uit te sluiten door een Somali te kopen bij een fokker die hierop test en de dieren op een goede manier houdt. Een besparing van een paar honderd euro voor een kitten van ongeteste ouders/mixen via sites als Marktplaats kan u later veel duurder komen te staan. Afgezien nog van de zorgen en het verdriet om de zieke huisgenoot.

 • Kies een fokker en kitten waar u een goed gevoel bij heeft. Neem rustig de tijd. Maak het liefst al kennis voordat er kittens zijn zodat de verleiding om direct ja te zeggen niet aanwezig is. Stel  vragen en maak goede afspraken; vaak wordt er met een contract gewerkt. Koop nooit een kitten uit medelijden. Ook niet als u per ongeluk bij een broodfokker blijkt te zitten; u maakt hiermee enkel plaats voor nieuwe ellende.