Chica

 

Somali Cattery Jumanah, Chica, maart 2008

 

Chica (2006 – 13 maart 2014)

Op 29 april 2006 lieten wij Bowie inslapen vanwege uitgezaaide mamatumoren. Haar overlijden hakte er goed in en voorlopig zou er geen opvolgster komen. Maar ja, toen ik twee maanden later op marktplaats ‘toevallig’ bij katten terecht kwam was er geen houden meer aan. Een dag later stonden we bij het asiel en hebben we uit tientallen katten Chica gekozen. Een klein mager ding van een goed half jaar oud. Ze bleek flink wat wormen te hebben. Toen dat onder controle was kwam er wat meer vlees op de botjes.

Chica was een bescheiden en zachtaardig poesje. Met de komst van Yara acht maanden later bleek ze niet veel moeite te hebben, ze werden zelfs heel hecht later. De eerste kittens van Yara vond ze minder geslaagd. Een poos heeft ze voornamelijk op zolder gebivakkeerd, ze moest er niets van hebben. Gelukkig kwam het weer goed toen drie kittens verhuisden en alleen Zaina bleef. Met de latere nestjes had ze weinig problemen, ze waste de kittens zelfs af en toe.

In 2008 werd chronisch nierfalen bij Chica geconstateerd, waarschijnlijk een erfelijke kwestie. Haar toekomstperspectief was gezien haar jonge leeftijd (twee en een half) niet gunstig. ‘In het beste geval nog een paar jaar’ gaf onze dierenarts aan.

Chica is toch nog acht jaar geworden, en veruit het grootste deel daarvan in goede doen. Wel is een nierkatje een zorgenkindje waar je erg op moet letten. Af en toe ging het minder en moesten we haar met een spuitje dwangvoeden, iets wat ze goed toeliet. Ook kreeg ze dagelijks medicatie.

In november 2013 kreeg ze een aanval die duidelijk maakte dat we een andere fase met haar ingingen. Ze knapte aanvankelijk goed op maar vanaf half januari ging het bergafwaarts. Het vermageren zette in en was niet meer te stoppen ondanks veel dwangvoeren. Op een dag in maart stopte ze ook met (het vele) drinken. s’Avonds heb ik haar apart mee naar bed genomen om in alle rust afscheid van elkaar te kunnen nemen. De volgende ochtend zag ik haar, diepliggende ogen, een bleek koppie…. Een paar uur later is de dierenarts gekomen en is ze heel vredig ingeslapen.

Rust zacht dapper meisje ❤

Deze slideshow vereist JavaScript.